Voordelen stoppen met roken

Zoals de meeste mensen weten, werkt roken eetlustremmend. Eetlustremmend betekent dat je minder trek hebt, wat weer betekent dat je minder eet, wat -in theorie- zou betekenen dat je af zou vallen. Dat is dan ook de reden dat met name veel tienermeisjes roken om hun hongergevoel te onderdrukken en op die manier proberen af te vallen. Maar ook onder volwassenen vrouwen is het een veelbeproefde methode.

Dit neemt niet weg dat de belangrijkste oorzaak van longkanker het roken van sigaretten is. Het hoogste aantal sterfgevallen onder vrouwen in Europa ten gevolge van longkanker is in Groot Brittannie. Dit jaar alleen al zullen er naar schatting 15.562 Britse vrouwen aan longkanker sterven. In 2007 waren dit er 14.900. Maar waarom beginnen zoveel Britse vrouwen met roken? Volgens experts gaat het om afvallen, en dit begint meestal al in de puberteit.

Met name meisjes in de puberteit gebruiken sigaretten als een afvalmethode. Tienermeisjes die denken dat ze dik zijn, roken veel vaker dan meisjes die lekker in hun vel zitten of juist geloven dat ze te dun zijn. Dit blijkt uit een Canadese studie en wordt bevestigd door een een Brits onderzoek. Van de Britse tienermeisjes die op dieet zijn, roken er twee keer zo veel als de tienermeisjes die niet diëten.

Daarnaast is de kans dat meisjes gaan roken nog groter, als ze al andere pogingen hebben ondernomen om af te vallen. Denk aan sporten, maaltijden overslaan, dieetpillen slikken of braken na het eten. 

De reden dat vooral tienermeisjes geneigd zijn te roken om af te vallen, is dat ze veel meer leven in het hier en nu dan volwassenen. Ze gaan er van uit dat alleen anderen vatbaar zijn voor de gezondheidsrisico’s van roken. Of ze denken dat ze wel zullen stoppen na het afronden van hun middelbare school of op een ander gewenst moment. Echter, tegen die tijd is de ‘gewoonte’ een verslaving geworden, en wordt stoppen met roken echt een stuk lastiger.De hamvraag is natuurlijk of het echt werkt- val je af als je rookt? De kilo’s zullen er niet afvliegen, dus kort door de bocht genomen is het antwoord nee. Je zult echter wel minder honger hebben. Roken bezorgt je namelijk niet alleen een nicotineverslaving, maar het werkt ook verdovend, adrenaline-opwekkend én eetlustremmend.

Nicotine in sigaretten gaan het vrijkomen van insuline tegen. Insuline zorgt voor de opname van glucose in cellen, en op het moment dat deze werking vertraagd wordt, ontstaat de eetlustremmende werking. Er blijft namelijk een bepaalde waarde aan glucose in je bloed zitten, en daardoor geven je hersenen geen signaal af dat je moet eten met het logische gevolg dat je dus minder eet.De gevaarlijke consequenties van roken wegen echter absoluut niet op tegen het eventuele gewichtsverlies dat je door sigaretten krijgt. Er zijn genoeg gezonde alternatieven om van je overgewicht af te komen: meer bewegen, eiwitrijk eten, suiker vermijden, regelmatig kleine porties eten, etc.

 

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*

Solve : *
28 ⁄ 7 =