Praktische hypotheektips voor wie nuchter nadenkt

Stel de volgende situatie:Je hebt in 2005 een hypotheek voor 30 jaar vast genomen tegen een rente van 4%. Je besluit in 2008 je huis te verkopen en verkast naar een mooi huurappartement gevonden. De rente voor 30 jaar vast is nu meer richting 6%, dus bijna 50% hoger.Wat doe je dan met je hypotheek?Steeds meer geldverstrekkers staan toe dat je in een dergelijke situatie je hypotheek met je huis ‘meeverkoopt’.En dat vertegenwoordigt een aanzienlijke waarde:Reken maar mee:—-200.000 lening tegen 4% = 666 euro per maand200.000 lening tegen 6% = 1000 euro per maandOftewel als iemand jouw huis inclusief hypotheek koopt, dan betaalt hij 333 euro per maand minder dan wanneer iemand het gelijksoortige huis van je buurman (maar dan zonder hypotheek) zou kopen.—- 133.200 lening tegen 6% = 1000 euro per maandOftewel: als hij een ander huis (zonder hypotheek) koopt van 133.200 euro is hij daar net zoveel in de maand voor kwijt als wanneer hij jouw huis (met hypotheek) voor 200.000 zou kopen.—-250.000 lening tegen 6% = 833 euro per maandOftwel: ook als hij jouw 50.000 méér betaald voor jouw huis inclusief hypotheek, dan is hij nog altijd 167 euro in de maand goedkoper uit dan wanneer hij het huis van je buurman koopt zonder hypotheek.Kortom: doe er je voordeel mee!

Een bank gebruikt een tweesporenbeleid met betrekking tot de rente op de hypotheek: als je een nieuwe klant bent, dan krijg je een lagere rente dan als je een bestaande klant bent waarvan de rentevasteperiode afgelopen is en het rentepercentage voor de nieuwe periode betaald moet worden. Dat is vooral vervelend als je een spaarhypotheek hebt, omdat het dan bijna altijd financieel onvoordelig is om de hypotheek te verhuizen naar een andere bank als je de rente die je wordt aangeboden te hoog vindt.Andere aanbieders zoals pensioenfondsen doen dit niet, die bieden zowel nieuwe als bestaande klanten dezelfde rente aan.

Als je naar een hypotheektussenpersoon gaat zoals bijvoorbeeld De Hypotheker, dan betaal je daar een afsluitprovisie.Meestal is dat 1% van het hypotheekbedrag (soms is het een vast (lager) bedrag, zoals bij Independer)Wanneer je echter rechtstreeks zaken doet met de adviseur van een specifieke bank, dan betaal je geen afsluitprovisie. Daar staat tegenover dat de adviseur van de bank alleen advies geeft op basis van het aanbod van de eigen bank.

 

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*

Solve : *
16 × 13 =